Замяна, връщане и рекламация на стоки

Връщане, Рекламации и Замяна на стоки

Онлайн магазин BestSellBG.com информира своите клиенти, че съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, имат правото да се откажат / или заменят получена от тях стока в срок от 14 (четиринадесет) работни дни от датата на получаване на стоката САМО при условие, че продукта е:


Връщане на стока

Можете да върнете закупен артикул от BestSellBG.com при следните условия:
В рамките на 14 дни от датата на доставката
Стоките да НЕ са със замърсявания
Стоките да Не са с липсващи части
Стоките да НЕ са с нарушена цялостна опаковка
Стоките да НЕ са със скъсани или липсващи етикети и/или аксесоари
Стоките да НЕ са надраскани или повредени по какъвто и да е било начин
След заявяване чрез e-mail на желанието за връщане на закупения артикул, придружено с номера на поръчката, по която е доставен.
BestSellBG.com ще Ви върне номер за обработка на артикул за връщане.

Моля, обърнете внимание, че продукти непридружени с номер за обработка на артикул за връщане няма да бъдaт приемани!
- разходите за подготовка и опаковка, застраховка и транспорт не се възстановяват и остават за сметка на клиента

Връщане на сумата

Заявка за връщане на стока се подава писмено в свободен формат / текст на посочения от BestSellBG.com електронен адрес за кореспонденция: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. , в срок не по-дълъг от 14 работни дни, считано от датата на приемане на доставката, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е посочена лична банкова сметка на клиента, на която да бъде възстановена заплатената от клиента сума за стоката!
Суми по връщане на стока/и и рекламации се възстановяват САМО по банков път след получаване на върнатият продукт/артикул и след потвърждение на исканата рекламация.
Сумата ще бъде възстановена в срок до 14 работни дни, считано от датата, на която потребителят писмено е упражнил правото си да се откаже от стоката, чрез заявка за връщане на стока.


Внимание:
Транспортните разходи по връщане, замяна и/или рекламация на стоки по желание на клиента се поемат само от него, като изключение се прави САМО в случаите на фабричен дефект
Ако не бъде спазено някое от горепосочените условия, искане за рекламация (замяна) няма да бъде разглеждано!